Vuosi vaihtuu – matka jatkuu

| Juha Leviäkangas

Joulukortti 2 768x1086

Vuosi tuntuu lyhenevän kaiken aikaa. Jos vuoden jakaa puolivuotiskausiin, se on aika joka vasta rientääkin päätähuimaavalla vauhdilla. Sen huomaa vaikkapa siitä, että juuri kun vaihtoi keväällä alle kesärenkaat, ne on vaihdettava jo hetken perästä jälleen takaisin talvirenkaisiin. Tai veneen lasku veteen ja nosto telakalle. Tilitoimistossa kevät on sikäli mukava aika, että vaikka se onkin todella haasteellinen ja raskas tilinpäätösten ja veroilmoitusten aikataulujen vuoksi, päästään viimeistään Vapunpäivänä nauttimaan hetkestä jolloin sekä pimeys, kylmyys että seuraava tilinpäätösrutistus on mahdollisimman kaukana. Välissä kesälomaa, normaalia elämää johon kuuluu vapaita iltoja ja harrastuksia. Sitten viimeistään lokakuulla alkaa nuo tummat pilvet jälleen varjostamaan taivaanrantaa.

Kuka voisi kellot seisauttaa…

Ajankulua tässä nykyisessä tietointensiivisessä elämässämme nopeuttaa se, että meillä on koko ajan mieli varattu. Eletään askeleen edellää pää täynnä virikkeitä ja uutta informaatiota. Miten pysähtyä – tylsistyä välillä? Nuorena koettu tekemisen puute on muuttunut tylsyyden puutteeksi. Miten hiukan hidastaa? Ehkä opettelemalla jotain uutta, meille uudella vanhalla tavalla.

Ikääntymisen kolmiolääke

Sanotaan että ikäntymisen ihmelääke – oikea lääketehtaan painajaisena tutkitusti toimiva kolmiolääke on: ole tarpeellinen, harjoita lihaskuntoa ja opettele uusia asioita. Työssä toki opetellaan perehdytään uusiin asioihin päivittäin, mutta työasiat jää helposti pinnallisiksi ja kertakäyttöisiksi. Perinteistä hidasta kehittymistä, ulkoamuistamista ilman Googlea, noviisista mestariksi pyrkimistä ei enää tunneta, työn ja osaamistarpeen muuttuessa lähes viikoittain. Välillä olisi hyvä harjoittaa mieltä ja kehoa tavoitellen päämäärää jota ei koskaan välttämättä edes ennätä elinaikanaan saavuttaa. Sellaista tarjoaa harrastus joka on riittävän helppo aloittaa mutta tarjoaa riittävästi haastetta jokaiselle.

Ukuleleorkesteri

On tutkittu, että musiikin kuuntelussa aivojen hermoradoissa käy ilotulitus. Tutkimukset osoittavat lisäksi, että musiikin soittamisessa, missä muisti, motoriikka ja luovuus ovat yhtäaikaa läsnä, aivoissa on täydet bileet käynnissä. Tästä syystä aloitin itse opettelemaan instrumentin soittamista miehen ikään tullessani. Vuosi vuodelta oma soittaminen kuullostaa yhä karummalta, mutta kehitystä on tapahtunut myös soittamisessa eikä ainoastaan omassa arvostelykyvyssä. Näillä mietteillä päätin haastaa meidän toimiston laskentaihmiset tänä Jouluna uuden musiikkiharrastuksen pariin. Hankimme jokaisella ukulelet pukinkonttiin. Uke-bändissämme on nyt yksitoista uutta muusikonalkua, mutta ennen ensiesitystä lupauduin hankkimaan meille alkuun hiukan ammattiapua. Katsotaan saadaanko jo ensijouluna orkesteriltamme konserttitaltiointi tänne kotisivuillemme. Sitä olisi hyvä pitää ensimmäisenä välihaasteena. Hyvää Joulua ja valoisaa kevättä toivoen, vuoden pimeimpänä päivänä.

Uket
Img 7437

Juha Leviäkangas

EMBA, hallituksen puheenjohtaja

juha.leviakangas@saatiotilipalvelu.fi